1-10. Για το πρωτο βημα

Στην Εισαγωγή έγραψα για αυτό το πρότζεκτ, τον στόχο του και την αφορμή του. Με τυχαία σειρά, ξεκινάω λοιπόν:

1.Την περασμένη εβδομάδα πήγα στα γενέθλια του job-pairs. Ξεκίνησε σαν μία ιδέα από 2 Καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι διδάσκοντας για κάμποσα χρόνια ο καθένας είδαν ότι αυτό που έκαναν δεν ήταν αρκετό. Ότι οι νέοι δηλαδή,  χρειάζονται και κάτι παραπάνω, χρειάζονται καθοδήγηση, χρειάζονται κάποιον που θα τους βοηθήσει να βρουν τις απαντήσεις που τους “καίνε” σχετικά με την καριέρα τους, την προσωπική τους ανάπτυξη, το επόμενό τους βήμα. Ξεκίνησαν λοιπόν το job-pairs, μία εθελοντική πρωτοβουλία, η οποία προσπαθεί να συνδέσει φοιτητές ή πρόσφατους αποφοίτους με μέντορες, επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων. Δεν είναι μόνο ότι όλοι συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα αυτό, δεν είναι απλά ότι δίνονται απαντήσεις και  λύσεις σε θέματα καριέρας, το πιο σημαντικό είναι το εξής: σε έναν κόσμο που αλλάζει, μεταβάλλεται συνεχώς και που δυσκολεύει…δίνεται ελπίδα και δύναμη. Ελπίδα. Και δύναμη.

2. Άκουσα πρώτη φορά για την Έλενα μία μέρα στη δουλειά. Για το γεγονός ότι τελειώνοντας τις σπουδές της είχε πάει σε έναν οργανισμό που ασχολείται με την άτυπη μάθηση και που προσπαθεί να παντρέψει την μάθηση με το παιχνίδι και τις τέχνες. Συνάντησα την Έλενα και την Δώρα στο TEDxAUEB 2013 και δούλεψα μαζί τους μετά σε ένα σεμινάριο που διοργανώσαμε για δασκάλους. Περί Λόγου Παίγνιον” ο λόγος, λοιπόν. Το παιχνίδι, οι τέχνες μας φέρνουν πιο κοντά στην καρδιά μας, σε αυτό που πραγματικά είμαστε. Και που πολλές φορές, μεγαλώνοντας το ξεχνάμε. Έτσι δεν είναι;

3. Είχα διαβάσει κάπου ότι η σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης δεν είναι μόνο το ότι μαθαίνουμε πώς μεγαλώνει η ντομάτα, το καλαμπόκι, το τριαντάφυλλο, η μηλιά κλπ κλπ, αλλά το ότι βιώνουμε το πώς είναι να είσαι δημιουργός ζωής και όχι απλός καταναλωτής. Πώς είναι να δίνεις φως, να δινεις πνοή, να δίνεις ζωή. Η επαφή με την φύση είναι κάτι το μοναδικό, είμαι σίγουρη ότι συμφωνούμε. Σκεφτείτε, πότε ήταν η τελευταία φορά που πατήσατε στη γη; Ειδικά εμείς που ζούμε στην πόλη και σε πολυκατοικίες, αν δεν το επιδιώξουμε, ίσως να μας πάρει και εβδομάδες.  Η Οργάνωση Γη δίνει την εμπειρία αυτή σε σχολεία, μαθητές, νέους, οικογένειες κλπ κλπ. Υπέροχοι!

4. Η Στέλλα και η Γαλήνη, μητέρες, εργαζόμενες, υπέροχοι άνθρωποι ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό τον οργανισμό Women on Top (WoT) με στόχο να δημιουργήσουν σχέσεις mentoring μεταξύ γυναικών, ανεξερτήτως ηλικίας, ειδικότητας, τοποθεσίας κλπ. Σημαντικό το mentoring, τα είπα και στο 1. Γιατί ειδικά για τις γυναίκες; Γιατί σε έναν κόσμο που ακόμα οι γυναίκες πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες για την ίδια δουλειά, γιατί σε μία κοινωνία όπου βουλευτής σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων, η οποία προκαλεί σε διάλογο τον συνομιλητή της, εκπρόσωπο επικοινωνίας άλλου κόμματος, προτρέπεται να “σταματήσει να γκρινιάζει σαν καμία καημένη γυναικούλα” κλπ κλπ, χρειάζεται να δώσουμε περισσότερο φωνή στις γυναίκες στα τεκτενόμενα και να μην ανεχόμαστε συμπεριφορές “περίεργες” τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες. Και αυτό να το κάνουμε όχι επειδή είναι γυναίκες. Αλλά επειδή είναι άνθρωποι εξίσου έξυπνοι και ικανοί και έχουν παλέψει επίσης για να φτάσουν εκεί που είναι.

5. Την Ναντίνα την γνώρισα από το Facebook. Η Ναντίνα με την παρέα της ξεκίνησαν το Σχολείο Καρδιάς. Ενσυναίσθηση, mindfulness, παιχνίδι, γιόγκα και συναίσθημα, αυθεντικό και ουσιαστικό είναι τα “όπλα” τους. Ένα άλλο όραμα για το πώς μπορεί να είναι η εκπαίδευση.

3324157

6. Όλοι μας είχαμε έναν δάσκαλο στην πορεία μας που για κάποιο λόγο επηρρέασε πολύ θετικά την ζωή μας. Έχουμε σταματήσει να μιλάμε για αυτά τα παραδείγματα και αναφερόμαστε μόνο σε όσους ψάχνουν αφορμή να παραπονεθούν και να βολευτούν. Είναι μερικοί δάσκαλοι όμως που τους γνωρίζεις, τους μιλάς και αμέσως νιώθεις την αγάπη που έχουν για το επάγγελμά τους, για τα παιδιά. Όπως οι δάσκαλοι στον Φουρφουρά της Κρήτης.

7. Η Χρυσή είναι δασκάλα. Πριν από λίγο καιρό με το παιδαγωγικό μοντέλο που έχει αναπτύξει δήλωσε συμμετοχή στο Διαγωνισμό του Lego Foundation & των Ashoka Changemakers σχετικά με το Παιχνίδι στην Μάθηση. Από τις 632 συμμετοχές από 63 χώρες, έφτασε στον ημιτελικό. Δεν είναι η διάκριση όμως η ουσία. Η Αγωγή ΟΩ είναι από τα πιο καινοτόμα “μοντέλα” που πραγματοποιούνται στα Δημοτικά μας as we speak. Και η Χρυσή είναι ένας άνθρωπος που ξέρεις ότι γεννήθηκε για αυτό. Τελεία.

8. Υπάρχουν οργανισμοί που στοχεύουν στο να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Υπάρχουν άλλοι που στοχεύουν στο να δημιουργήσουν ένα δίκτυο, να βγάλουν λεφτά, να βοηθήσουν ένα κομμάτι της κοινωνίας μας που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Υπάρχουν άλλοι που έχουν οδηγούνται από μία social change theory, που στοχεύουν δηλαδή τελικά στην αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας ολόκληρης πάνω σε ένα ένα συγκεκριμένο θέμα. Επένδυση στην ανάπτυξη και εκπαίδευση των ανθρώπων τους, καινοτομία, εξωστρέφεια σε πρακτικές που έρχονται και από το εξωτερικό και πάνω από όλα δημιουργία κοινότητας με τις αξίες του αλληλοσεβασμού, της υπευθυνότητας και της δημιουργίας είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας Future Library, η οποία ναι μεν έχει ως στόχο την ανάπτυξη των Δημοτικών μας Βιβλιοθηκών και των ανθρώπων τους, αλλά κατ’ εμέ είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για το πώς μπορεί να δημιουργήσει κανείς ένα μέρος/μία πλατφόρμα που γίνεται η αφορμή για μάθηση. Ακολουθήστε τους!

9. “Τί θες να δίνεις όταν μεγαλώσεις” είχε πει η Στέλλα σε μία ομιλία της πριν από λίγους μήνες. Η ερώτηση αυτή ήταν η απάντηση στο: πώς επιλέγω τα επόμενα βήματά μου; την Σχολή μου;, το Πανεπιστήμιο που θα πάω; Δεν είναι ορθογραφικό λάθος το “δίνεις”, είναι ακριβώς η ουσία : η καλλιέργεια ανθρώπων που έχουν τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά εκείνα, τις αξίες και την τόλμη να προσφέρουν στην κοινότητα, στον κόσμο. Η Στέλλα λοιπόν μαζί με την παρέα της ξεκινάει το MentorKids που θα βοηθά εφήβους να βρουν τον επαγγελματικό τους δρόμο. Έχουν την 1η τους συνάντηση στην Αθήνα σε λίγες ημέρες. Καλοτάξιδο!

10. H Kinems είναι από τις εταιρείες που σε κάνουν επίσης να φουσκώνεις από περηφάνια. Ελληνική εταιρεία, με στόχο να βοηθήσει τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης. Πώς το κάνουν αυτό; Με παιχνίδια. Έχουν ήδη γραφεία στην Ελλάδα, στην Ολλανδία και στην Αμερική, ενώ ιδρύθηκαν μόλις το 2013. Α! Πρόσφατα η Kinems κέρδισε και το Microsoft Engagement & Leadership at the MassChallenge 2014 Award.

Μία πρώτη γεύση;-)

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: