11-20. Αυτοι που (αντι)στεκονται.

Όσο ψάχνεις, βρίσκεις. Πρέπει απλά να κάνεις τον κύκλο σου: να το χρειαστείς, να το αναζητήσεις, να είσαι έτοιμος να το γνωρίσεις και να το αποδεχθείς. Όπως είναι, με τις ατέλειες και τα ψεγάδια του. Δεν σε νοιάζει αυτό, γιατί δεν έψαχνες το τέλειο. Έψαχνες αυτό που μοιράζεται την τρέλα σου, τα άγχη, τον πόνο σου και τις χαρές σου. Έψαχνες όχι αυτό που αντιμετωπίζει τον κόσμο και τα τρελά του με τον ίδιο τρόπο, αλλά που στέκεται δίπλα σου.

showup

Ακόμα 10 οργανισμοί/άτομα/projects λοιπόν που στέκονται δίπλα στην προσπάθεια αυτή: να βρούμε την ομορφιά και την ελπίδα εκεί που νομίζαμε ότι είχε χαθεί:

(το 1-10 εδώ)

11. Υπάρχει ένας οργανισμός στην Ελλάδα περίπου 60 χρόνων πλέον που διδάσκει στους νέους την αξία του να παλεύεις για ένα όραμα, με “όπλο” σου τις αξίες, τις εμπειρίες σου και τα χέρια σου. Υπάρχει ένας οργανισμός που καταφέρνει να βάζει σε ένα τραπέζι όλον τον κόσμο και να αποφασίζει χωρίς η μία φωνή να μετράει περισσότερο από την άλλη. Υπάρχει μία παρέα φοιτητών εδώ και 60 χρόνια στην Ελλάδα που θεωρεί ότι το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία, η τόλμη, η περιέργεια και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα. Η AIESEC δεν αποτελεί απλώς έναν φοιτητικό οργανισμό, αποτελεί μία πλατφόρμα μάθησης, ανάπτυξης και δημιουργίας δυνατών διαπροσωπικών σχέσεων, μακρυά από πολιτικές ατζέντες και κολλημένα μυαλά.

12. Την πρώτη φορά που του μίλησα στο τηλέφωνο, σχεδόν με ένα γλυκό άγχος, μου είπε “Ναι, ας το κάνουμε όπως λες…”. Οπότε και όλα μου τα επιχειρήματα για να τον “πείσω” αχρηστεύθηκαν. Την πρώτη φορά που τον είδα να μιλάει για το σχολειό, για το ρόλο του δασκάλου, για την εμπειρία του με τους μαθητές του, εγώ και νομίζω όσοι ήμαστε εκεί, μαγευτήκαμε, συγκινηθήκαμε και ζηλέψαμε όλους αυτούς που είχαν την τύχη να τον έχουν Δάσκαλο. Ο κ. Κλήμης Πυρουνάκης είναι ένας άνθρωπος που είναι δάσκαλος και εκτός του ωραρίου του. Κάθε του λέξη, κάθε του πράξη είναι ένα μάθημα ζωής.

13. Πριν από λίγες εβδομάδες βρέθηκα στην φετινή Βραδιά του Ερευνητή στο Πολυτεχνείο. Ναι, χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ναι, αν δεν ήταν αυτά τα χρήματα ίσως και να μην γινόταν ποτέ. Όπως και να έχει. Την βραδιά εκείνη όπου παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό η Έρευνα που γίνεται στα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά μας κέντρα είδα φοιτητές, ερευνητές, μαθητές, Καθηγητές, δασκάλους, γονείς κλπ σε ένα ανοιχτό forum, να συζητούν, να είναι περίεργοι να μάθουν τί στο καλό είναι αυτά τα ακαταλαβίστικα που βλέπουν μπροστά τους! Ήταν μία βραδυά αφιερωμένη στο ανοιχτό πνεύμα και στην δημιουργικότητα. Μία αφορμή για φοιτητές και νέους ερευνητές να αποδείξουν ότι  είναι ακόμα εκεί, παρόντες, μάχιμοι και έτοιμοι να παλέψουν.

14. Η ανεργία μαστίζει τους νέους μας. Το ξέρουμε, το ακούμε, το έχουμε καταλάβει καλά στις οικογένειές μας και στις παρέες μας. Καί; Τί κάνουμε για αυτό; Τους δίνουμε την δυνατότητα να ξεκινήσουν την καριέρα τους κάνοντας την πρακτική τους σε κάποια εταιρεία; Ναι. Τους παρέχουμε σεμινάρια, ώστε να αναπτύξουν κάποιες σημαντικές δεξιότητες για την επαγγελματική αλλά και για την προσωπική τους ανάπτυξη; Ναι, αμέ! Τους δίνουμε την διάσταση της κοινωνικής προσφοράς; της ανιδιοτελούς συνεισφοράς σε έναν σκοπό, σε έναν οργανισμό που παλεύει να καλύψει ένα πρόβλημα, ένα κοινωνικό κενό; Και αυτό, ναι! Όλα αυτά λοιπόν, τα κάνει το πρόγραμμα ReGeneration, μία πρωτοβουλία από την κοινότητα των Global Shapers του World Economic Forum στην Αθήνα, οι οποίοι παρά τον πολύ περιορισμένο χρόνο τους με δουλειές και άλλα πρότζεκτς, αποφάσισαν να αναπτύξουν και αυτό το πρόγραμμα, οδηγούμενοι από την πεποίθηση ότι η γενιά αυτή χρειάζεται ένα ξύπνημα. Χρειάζεται μία επαναφόρτιση, χρειάζεται μία υπενθύμιση του πώς πραγματικά η γενιά αυτή στην φύση της, στον πυρήνα της, είναι.

15. Πολλές φορές παίρνουμε τα πράγματα ως δεδομένα. Ανθρώπους, την προσπάθειά τους και την δέσμευσή τους, την ύπαρξή τους ακόμα. Τότε είναι που χάνουμε κάθε περιέργεια να τους γνωρίσουμε παραπάνω, τί κάνουν, πώς τα πάνε και να τους δώσουμε έτσι δύναμη για να συνεχίσουν. Γιατί αν είναι δύσκολο να ξεκινάς κάτι, είναι ακόμα πιο δύσκολο να είσαι εκεί κάθε μέρα, να στέκεσαι, να παλεύεις και να εξελίσσεσαι. Έτσι γίνεται και με οργανισμούς σημαντικούς, παλιούς, που προσφέρουν με επιμονή χρόνια ολόκληρα. Η Cedefop είναι το ευρωπαϊκό κέντρο για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης και έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη. Εκεί εκτός από πολλούς άλλους Ευρωπαίους εργάζεται για κάποιους μήνες τώρα και ο Βλάσης Κοροβήλος, ένας από τους ανθρώπους που όχι μόνο έκανε set up με την ομάδα του τις δομές Διασύνδεσης και Επιχειρηματικότητας (ή ΔΑΣΤΑ) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά για πολλούς νεότερους συναδέλφους του – όπως εμένα – και για πολλούς φοιτητές αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα δηλαδή, απλώς από ένα άλλο πόστο, έμνπνευση.

16. Η απόσταση στις σχέσεις είναι ένα θέμα. Συμφωνούμε όλοι, νομίζω. Ευτυχώς που η τεχνολογία όμως έχει δώσει την δυνατότητα στην Στέλλα Κουνελάκη, όντας είτε στις ΗΠΑ είτε στην Σιγκαπούρη είτε για μερικές ημέρες εδώ στην Αθήνα, να κρατάει ζωντανή την αγάπη της αυτή για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Εκπαίδευση. Έτσι, καταφέρνει να συνδέει με ένα απλό αλλά άμεσο τρόπο και άλλους  σαν εμάς  και να μοιράζεται μαζί μας θέματα της Εκπαίδευσης από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

17. “Τρέξε Μάρκο! Τρέξε!” να μάθεις κώδικα! Η εταιρεία Allcancode έχει αναπτύξει την δική της, οπτική, γλώσσα προγραμματισμού και με αυτήν επιχειρεί να μετατρέψει την εκμάθηση των βασικών εννοιών της επιστήμης της πληροφορικής σε παιχνίδι. Η ιδέα ήρθε στον Κώστα Καρολεμέα διαβάζω εδώ πριν από 2 χρόνια. Αν θέλετε να τους δείτε και από κοντά, αυτό το Σάββατο 15 Νοέμβρη θα είναι στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα, όπου θα γίνεται το simulcast (simultaneous broadcast αλλιώς) του  TEDxAthens 2014.

18. Ένα από τα λίγα πράγματα που θυμάμαι από τα χρόνια του νηπιαγωγείου είναι το εξής: στο διάλλειμμα, να συναντιέμαι με την αδελφή μου, που τότε πήγαινε έκτη και το σχολείο της ήταν συνέχεια του νηπιαγωγείου, στις βρύσες του δημοτικού και να με βοηθάει να φτάσω για να πιω νερό. Τόσο γλυκιά ανάμνηση;) Όταν διάβασα λοιπόν το παρακάτω, το ξαναθυμήθηκα και σκέφτηκα τί υπέροχη ιδέα είχαν οι δάσκαλοι του σχολείου αυτού: “Εκτάκια υιοθετούν πρωτάκια. Και η ζωή στο σχολείο γίνεται ομορφότερη…” έγραφε η Άσπα.

19. Ένα “ανταλλακτικό” σχολείο. Ή μάλλον ένα σχολείο που βασίζεται στην ανταλλακτική οικονομία. Το Trade School ήρθε στην Αθήνα πριν από λίγο καιρό και έχει φιλοξενήσει πολλούς εθελοντές “δασκάλους”, ακόμα περισσότερους μαθητές που έκατσαν σε μαθήματα φωτογραφίας, δημιουργικής γραφής, κεντήματος, ανώδυνου τοκετού, αικιντό κλπ κλπ. Είναι όλα δωρεάν, το μόνο που οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν είναι μία συμβολική συνεισφορά σε είδος…θα καταλάβετε τί εννοώ αν κάνετε εγγραφή σε κάποιο από τα μαθήματα. Το υπέροχο με το trade school  είναι ότι δίνει την δυνατότητα να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, να δοκιμάζουμε τον εαυτό μας σε καινούρια θέματα και για τους “δασκάλους”; να προσφέρουν, να μοιραστούν μερικές ώρες μιλώντας για κάτι που αγαπούν.

20. Εντάξει, αλήθεια, αυτή την ιδέα την είχα και εγώ! Το να υπάρχει δηλαδή ένα μέρος, μία  ιστοσελίδα που οποιοσδήποτε έχει ανάγκη να λάβει κάποια υποτροφία για τις σπουδές του να βρίσκει όοοολες τις πληροφορίες. Γιατί, νομίζω ότι πολλοί από εμάς, ειδικά το να πάμε σε ένα Πανεπιστήμιο, το θεωρούμε δεδομένο. Σε μία πρόσφατη έρευνα της McKinsey όμως είχα διαβάσει ότι 40% των παιδιών που τελειώνουν το σχολείο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν! Και θα μου πείτε, μα πώς; το Πανεπιστήμιο είναι δωρεάν, δεν πληρώνεις για τα βιβλία…Ναι, αλλά όσο είσαι στο Πανεπιστήμιο, σημαίνει ότι δεν μπορείς να δουλέψεις full time και να υποστηρίξεις την οικογένειά σου ή αν πας σε άλλη πόλη, επίσης δυσκολεύουν τα πράγματα. Έτσι δεν είναι; Για να μην αρχίσω για την επένδυση των οικογενειών όλα τα προγούμενα χρόνια! Υποθέτω, ότι κάπως έτσι εξηγείται το ποσοστό αυτό. Τέλος πάντων, επειδή οι ιδέες χωρίς κάποιος να τις πραγματώσει όμως φεύγουν όπως έρχονται, χαίρομαι που μία ομάδα αποφάσισε να κάνει το ypotrofies.gr  και ελπίζω να κάνει “χρυσές δουλειές”!

Τα λέμε ξανά σε 10 περίπου ημέρες! Να είστε καλά!

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: