21-30. Ταξιδιαρα Ψυχη

“Ο άνθρωπος ψάχνει την ελευθερία, την ευτυχία και και την αγάπη έξω από τον εαυτό του. Αλλά το ταξίδι αυτό δεν είναι εξωτερικό. Είναι μια εσωτερική περιπέτεια, είναι το ταξίδι από το σκοτάδι στο φως, στην ενότητα του Όλου, του Είναι.” Elio D’ Anna, The School of Gods.

2309269-tribute_to_journey_by_matou31-d5um8hb

Σε ένα συνέδριο πρόσφατα στην Μαδρίτη πιάσαμε την κουβέντα για τον σκοπό της Παιδείας. Όλοι συμφωνήσαμε πως χρειάζεται μία αλλαγή. Ή για να είμαι πιο ακριβής, μία θεώρηση από την αρχή, μία ανα-δημιουργία. Προσωπικά όμως, δεν θεωρώ ότι για να αποδείξουμε την γνώμη μας αυτή, θα πρέπει να “αφορίσουμε” ό,τι γίνεται ως τώρα, ούτε να δίνουμε φως στην αρνητική πλευρά των πραγμάτων. Γιατί τα παραδείγματα καλών πρακτικών είναι πολλά. Και για κάθε οργανισμό που θέλει να φέρει την αλλαγή, θα πρέπει κατά την γνώμη μου να κάνει ακριβώς αυτό: κάθε δευτερόλεπτο, κάθε στιγμή, με κάθε πράξη, δράση και λέξη να δημιουργεί, να υποστηρίζει να μεταδίδει το όνειρο αυτό, το όραμα.

10 ακόμα οργανισμοί/ομάδες/άτομα λοιπόν που για μένα ενσωματώνουν ακριβώς αυτό: το όνειρο, ένα όραμα για το πώς διαφορετικά είναι η Παιδεία, το ταξίδι αυτό από το σκοτάδι στο φως. Πάμε:

21. Την πρώτη φορά τον είδα στο TEDxAthens 2012. Την δεύτερη στο Πανεπιστήμιο. Την τρίτη φορά, την περασμένη Παρασκευή στην παρουσίαση του βιβλίου του. Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι αυτό που θα έδινε φως στην Παιδεία στην χώρα μας θα ήταν η εισαγωγή “Μαθημάτων Ζωής” στα σχολεία. Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ  είναι από τους ανθρώπους που έχουν μελετήσει και προσπαθήσει να θεραπεύσει την παιδική και ανθρώπινη ψυχή με συνέπεια, σεβασμό και δέσμευση στο έργο του και σίγουρα έχει κάτι σημαντικό να πει. Τα μαθήματα ζωής στοχεύουν στο να δημιουργήσουν ανθρώπους ώριμους, που απαλλαγμένοι από τον φόβο και σε επαφή με τα συναισθήματά τους, μπορούν να διαλέγονται, να συζητούν, να δρουν, να σκέφτονται και να αγαπούν με γνώμονα το κοινό και άρα και το προσωπικό καλό. Καλό; 🙂

22.  “Όταν το παιδί θα κοιτάζει τα σύννεφα θα βλέπει ελέφαντες και όταν θα στέκεται μπροστά μας θα μπορεί χωρίς φόβο να ορθώσει το λόγο του για να στηρίξει τις πράξεις και τις σκέψεις του.” λένε οι δάσκαλοι στα Σχολεία της Φύσης και των Χρωμάτων. Με βάση αυτή την σκέψη δημιουργούν εμπειρίες μάθησης ανά την Ελλάδα με έναν απλό τρόπο: εκτιμώντας και επενδύοντας στην δύναμη των συναδέλφων τους, των δασκάλων στην αίθουσα.

23. Πριν από περίπου ένα χρόνο, μαζί με δύο υπέροχους ανθρώπους, την Αλεξία Β. και την Μαργαρίτα Ι. “χτίσαμε”, σχεδιάσαμε ένα εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, το οποίο χρησιμοποιώντας διάφορα είδη τέχνης θα τους μάθαινε πώς οι τέχνες μπορούν να μπουν στην μαθησιακή διαδικασία. Ένα από τα είδη τέχνης θα ήταν και η γελοιογραφία, την οποία οι καρτουνίστες της Educartoon έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και χρόνια τώρα για να περάσουν σημαντικά μηνύματα και μαθήματα. Το υλικό που διατίθεται από την ιστοσελίδα της educartoon είναι δωρεάν και αποτελείται από γελοιογραφίες και από ενδεικτικά σχέδια μαθήματος. Είναι διαθέσιμο για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται! Τέλειο;

24. Ο Pasi Sahlberg, ένας από τους guru θα έλεγε κανείς, στα θέματα Εκπαίδευσης σήμερα,  στο βιβλίο του “Φινλανδικά Μαθήματα” λέει ότι στα δημοτικά και γυμνάσια της χώρας δίνεται προτεραιότητα το παιχνίδι. Λέει μάλιστα ότι για να μάθουν τα παιδιά πρέπει να παίξουν και αν και μπορεί η θερμοκρασία να είναι -15 (πάνω-κάτω 15 βαθμοί), δεν αφήνουν τα παιδιά ποτέ χωρίς το διάλλειμμά τους, χωρίς την ώρα του παιχνιδιού. Το πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για την εκπαίδευση και το πόσα μαθαίνει κανείς μέσα από ομαδικά παιχνίδια, νομίζω είναι γνωστό. Μία ομάδα λοιπόν, αποφάσισε πριν από λίγο καιρό να φέρει το παιχνίδι στις πόλεις μας και να δώσει την δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να αφήσουν τις ανασφάλειες, τα άγχη και την σοβαροφάνεια και να κάνουν ομάδες για να παίξουν. Οι Athens Plaython είναι μία ομάδα εμπνευσμένων ανθρώπων που σχεδιάζουν απίστευτες εμπειρίες παιχνιδιού! Ακολουθήστε τους!

25. Ας μιλήσουμε για Έρευνα. Ας πάμε μέχρι την Κρήτη. Ας κάνουμε ζουμ στο Ηράκλειο και στην έδρα του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας). Διαβάζω τα νέα τους, τα βραβεία τους, τα ερωτήματα τα οποία θέτουν και προσπαθούν να λύσουν οι ερευνητές εκεί και φουσκώνοντας λίγο από περηφάνια σκέφτομαι ότι σε τέτοια μέρη (και σε πολλά άλλα πολύ αξιόλογα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα) δημιουργείται νέα γνώση. Ανοίγονται νέοι δρόμοι, έρχεται φως εκεί που δεν υπήρχε, γνωρίζει κανείς και εμπνέεται από ανθρώπους που βάζουν τα ταλέντα τους κάτω και με επιμονή και περιέργεια μας πάνε μπροστά.

26. Τον Σπύρο τον γνώρισα νομίζω πριν από 10+ χρόνια. Πέρασαν χρόνια, καλοκαίρια, χειμώνες, business cards, μέρη εργασίας κλπ και το 2011 τον ξαναβρήκα να έχει ξεκινήσει με έναν φίλο του μία εταιρεία, την Orientum, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. So what, θα μου πείτε, διαφήμιση μας κάνεις; Όχι. Αυτό που διαφοροποιεί τον καθένα μας δεν είναι το έχειν, αλλά το είναι. Και το είναι, είναι αυτό που διαπερνά κάθε μας πράξη, κάθε μας δράση και απόφαση. Ο Σπύρος λοιπόν, μιλάει στα παιδιά όχι απλά για το πώς να διαλέξουν μία σχολή που θα τους φέρει δουλειά, αλλά πώς θα κάνουν μία επιλογή σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους, πώς να ξεκουνηθούν από τον βολικό καναπέ που τους έχουν δώσει οι γονείς τους, πώς να δημιουργήσουν μόνοι τους την ζωή που θέλουν. Σκοπός του δηλαδή, δεν είναι να αποδείξει πόσο αναγκαίος εκείνος και η εταιρεία του είναι, αλλά πώς να ταρακουνήσει την δύναμη που πιστεύει ότι έχουν οι ίδιοι οι νέοι μέσα τους.

27. Η λέξη κλειδί στον χώρο της εκπαίδευσης παγκοσμίως αυτή την στιγμή είναι personalized learning ή adaptive learning. Πώς δηλαδή η μαθησιακή μεθοδολογία μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του καθενός από εμάς. Η τεχνολογία εννοείται ότι παίζει βασικό ρόλο σε αυτό και μία νέα ελληνική εταιρεία, η My eTutor, έχει μπει στο παιχνίδι πολύ δυναμικά και μας κάνει όλους να ανυπομονούμε να μεγαλώνει, να μεγαλώνει, να μεγαλώνει…

28. Μία ομάδα αποφάσισε το 2011 να ξεκινήσει ένα οδοιπορικό στη χώρα, με σκοπό να φέρει στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν, να συν-κινήσουν και να δημιουργήσουν χώρους αναστοχασμού και μετάπραξης, με όχημα το ντοκιμαντέρ, τη φωτογραφία και την αφήγηση. Με προγράμματα για σχολεία, μαθητές, μικρούς και μεγάλους, το Caravan Project, στροβιλίζει, όπως λέει, ξανά την λαχτάρα μας για ζωή!

29. Όταν τα βιβλία ταξιδεύουν σε ρόδες φτάνουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους. Αποκτούν έναν χαρακτήρα περνώντας από χέρι σε χέρι, από σχολείο σε σχολείο, από μαθητή σε μαθητή. Αποκτούν μία ιστορία, μία σημασία, αποκτούν μία εμπειρία κοινωνίας και δημιουργούν μία κοινότητα που μοιράστηκε ένα ταξίδι και που έμαθε παρέα. Μπορεί να μην γνωρίσει ποτέ ο ένας τον άλλον, αλλά η αίσθηση ότι κάποια στιγμή διαβάσανε τις ίδιες λέξεις, τους ίδιους στίχους, ότι η βαλίτσα πέρασε από τα χέρια τους και ξεφυλλίσανε τις ίδιες σελίδες, τους κάνει όλους αναπόσπαστα κομμάτια μιας μυστικής εμπειρίας. Υπέροχη πρωτοβουλία, ΠΥΡΝΑ!

30. Είμαι σίγουρη ότι αυτό γίνεται σε πολλές γειτονιές στην Ελλάδα, αλλά έτυχε αυτό το νέο να φτάσει σήμερα το newsfeed μου. “Το Σχολείο μας” αποτελεί πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Μεσσηνίας. 90(!) εθελοντές δάσκαλοι, μαθήματα γιόγκα, μουσικοκινητικής, σκάκι, ιταλικών, κατασκευών κλπ, ανοικτό σε όλους είναι το αλληλέγγυο σχολείο της Καλαμάτας που ξεκινάει αύριο 1η Δεκεμβρίου. Καλοτάξιδο λοιπόν!!

Καλό τελευταίο μήνα του 2014 να έχουμε! Σας φιλώ!

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: