31-40. H στιγμη που δεν χανεται*.

Εδώ και λίγο καιρό τρέχω. Βάζω τα αθλητικά μου και κάποιες φορές με μερικά από τα αγαπημένα tracks και είτε πριν την δουλειά τα πρωινά ή όμορφα απογευματινά ή δίπλα στην θάλασσα, τρέχω. Και την στιγμή εκείνη είμαι εγώ και ο εαυτός μου. Εγώ, μαζί με το σώμα μου, τα πόδια μου, τα γόνατά μου, τα χέρια μου, το βλέμμα μου μπροστά και την αναπνοή μου, είμαι εκεί. Στην στιγμή. Και όπως και να νιώθω την στιγμή εκείνη, αν πονάω, αν κουράζομαι, αν “πετάω”, αν γελάω ή αν ανησυχώ, παίρνω μία βαθιά ανάσα και ζω την στιγμή. Γιατί στην τελική, αυτό είναι το μόνο που έχω. Την στιγμή.

10447609_10155004712870691_4377022953553146747_n

Συνεχίζουμε λοιπόν, 31-40, με άλλους 10 οργανισμούς που ομορφαίνουν τις στιγμές μας.

31. H Noesis είναι Κέντρο Διάδοσης Επιστημών  και Μουσείο Τεχνολογίας. Πρόσφατα γιόρτασε τα 10 του χρόνια και βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη. Από εργαστήρια ρομποτικής, παιχνίδια με 3D δεινόσαυρους, διαγωνισμούς μαθηματικής και λογικής σκέψης, εκθετήριο τεχνολογίας μεταφορών μέχρι προσομοιωτές του Σινικού Τείχους, airfights κλπ – αν και δεν έχω πάει, έχω την αίσθηση ότι είναι ένας χώρος που φέρνει τα παιδιά, τους νέους, τους εκπαιδευτικούς και όποιον άλλον από εμάς ενδιαφέρεται κοντά στην τεχνολογία, στις θετικές επιστήμες με τρόπο βιωματικό, συμμετοχικό και αποτελεσματικό. Και χρειαζόμαστε τέτοιου είδους Μάθηση: βιωματική, συμμετοχική και αποτελεσματική.

32. Πριν από μερικούς μήνες βρέθηκα – ακόμα δεν ξέρω πως, αλλά το χάρηκα πολύ 🙂 – σε μία συνάντηση με πολλούς υπέροχους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ήταν και οι υπεύθυνες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Ηρακλειδών στο Θησείο και του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ. Στην αρχή, σκέφτηκα γιατί δεν είχα ξανακούσει για τα Μουσεία αυτά. Στην συνέχεια, σκέφτηκα πόσο θα ήθελα να δηλώσω συμμετοχή και εγώ στο πρόγραμμα Επιστήμη-Τέχνη και Μαθηματικά και να μάθω για τις φρυκτωρίες (που μου έτυχε τις προάλλες στο Trivial και…έχασα) και να καταλάβω πώς ο Marconi εφτιαξε το πρώτο ασύρματο μέσο επικοινωνίας. Μέσα στις γιορτές, το έκλεισα το ραντεβού όμως,  θα πάω να τα δω από κοντά!:)

33. Πάμε πάλι στην Θεσσαλονίκη. Εκεί, υπάρχει μία Σχολή, η οποία έχει “πιάσει” το νόημα. Η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήριο για τους μαθητές. Οι μαθητές μαθαίνουν να πειραματείζονται και να δημιουργούν για την γεωργία, το περιβάλλον, την ενεργειακή απόδοση και άλλες εφαρμοσμένες επιστήμες ζωής. Η Σχολή  αποσκοπεί λοιπόν, στο να γίνουν “φροντιστές ζωής”.

34. Προχθές διάβασα για ένα event  στο Πανεπιστήμιο, που διοργάνωσε η ομάδα εθελοντισμού Get Involved “Πόσο γρήγορα μπορείς να φθάσεις στην Α31”. Δηλαδή, στην Αίθουσα 1, στον 3ο όροφο της πτέρυγας Αντωνιάδου του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου (ΑΣΟΕΕ) στην Πατησίων. Σε συνεργασία με τον Σ.Κ.Ε.Π. (Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους) μπήκαν λοιπόν στη θέση των συμφοιτητών τους με κινητική αναπηρία, και προσπάθησαν να κινηθούν στη σχολή με ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Ο ΣΚΕΠ είναι ένας οργανισμός που έχει ξεχυθεί σε σχολεία, δήμους, γειτονιές και προσπαθεί να μάθει στα παιδιά μας πώς είναι η ζωή ενός ανθρώπου με αναπηρία. Μακριά από αισθήματα οίκτου, ενοχών κλπ το μήνυμά του είναι ξεκάθαρο: να βοηθήσει την κοινωνία να γνωρίσει το διαφορετικό, να καταρρίψει τις προκαταλήψεις και να προσφέρει την δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως να αισθάνονται αποδεκτοί και χρήσιμοι. Ένα μήνυμα σχετικό για όλους μας, έτσι δεν είναι;

35. Το ξέρατε εσείς ότι υπάρχει ο WROHellas; Ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών, ο οποίος διοργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την εισαγωγή του STEM στην εκπαίδευση; STEM= Sciences, technology, Engineering & Mathematics. Ο WRO λοιπόν διοργανώνει τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού! Διοργανώνει και τον διεθνή διαγωνισμό, την Ολυμπιάδα Ρομποτικής, διοργανώνει και εκπαιδευτικά προγράμματα για STEM. O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά και δασκάλους και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, να αναπτύξουν το ταλέντο τους, τη φαντασία τους και τις επιστημονικές τους δεξιότητες για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο η οποία θα προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «H δική μου πόλη». Εγώ πάντως είμαι πολύ περίεργη για τα αποτελέσματα. Εσείς; 😉

36. Μια καλή ιδέα, η αγάπη τους για τα παιδιά και πολλή δουλειά είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας για τρεις νέους ανθρώπους, που με βάση την Πάτρα, φτιάχνουν εκπαιδευτικές εφαρμογές για τα παιδιά όλου του κόσμου. Η Avokiddo δημιουργήθηκε πριν από περίπου δυόμισι χρόνια  από τους Ελπίδα Βούλγαρη, Βαγγέλη Κατσαντώνη και Διονύση Βούλγαρη, διαβάζω εδώ. Αυτό που λένε στην ιστοσελίδα τους, το αγαπώ:

To learn is not merely to memorize, but to reach a state of awareness that keeps the mind fresh, passionate and highly creative.

 37. Τυχαίο, αλήθεια, αλλά σας ξαναπάω Θεσσαλονίκη. Η EduAct είναι ένα δίκτυο δημιουργικών ανθρώπων, δασκάλων, ερευνητών, ειδικών πληροφορικής κλπ που με την δράση τους θέλουν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό όραμα για την Μάθηση, για την Εκπαίδευση τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλη την Ευρώπη. Κάντε μια βόλτα στο website  τους και διαβάστε τί έχουν κάνει. Και ακολουθήστε τους!

38. Όλοι έχουμε το αγαπημένο μας βιβλίο. Από το πρώτο μας, από εκείνο που για πρώτη φορά μας έκανε να “δούμε” ξένους κόσμους, να κλάψουμε, μέχρι εκείνο που έχουμε δανείσει σε φίλους για κανένα χρόνο τώρα και που πού και πού σκεφτόμαστε πού να βρίσκεται απόψε…:) Η Ελένη Γερουλάνου, η Αναστασία Κάλου, η Ξένια Παπασταύρου και το Library4all ανέλαβαν ένα δύσκολο έργο και το έφεραν και φέτος εις πέρας, θέλοντας να προσφέρουν εμπειρίες ζωής σε μαθητές που λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν θα είχαν την δυνατότητα. Έφεραν περίπου 7000 βιβλία σε 250 σχολεία. Οι τόμοι μοιράστηκαν σε 186 σχολεία της Αττικής και 58 της περιφέρειας, όπως στη Μυτιλήνη, Ξάνθη, Σκιάθο, Πέλλα, Καρλόβασι, Νάουσα, Βόλο, Τύρναβο, Ληξούρι, Ικαρία, Λάρισα, Σέρρες, Καπανδρίτι κ.α. Πόσο όμορφη πρωτοβουλία!

39. Το Edumotiva είναι το ευρωπαϊκό εργαστήριο για την Τεχνολογία στην Εκπαίδευση. Έχει την έδρα του στην Σπάρτη, αποτελείται από δημιουργικά μυαλά από πολύ διαφορετικούς κλάδους και με συνεργασίες με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης φιλοδοξεί να επηρρεάσει το πώς μαθαίνουμε, πώς διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία και στα Πανεπιστήμιά μας, πώς χρησιμοποιούμε και αξιοποιούμε την Τεχνολογία για να μας φέρνει πιο κοντά. Δείτε και τους πολύ αξιόλογους συνεργάτες τους και ας τους ευχηθούμε καλή επιτυχία!!

40. Την ομάδα του Teaching factory την είδα τις προάλλες σε ένα event και είναι από τα παραδείγματα, για το οποίο θα πρέπει να αισθανόμαστε πολύ πολύ περήφανοι. Ένα live teaching factory για φοιτητές maufacturing/βιομηχανικής παραγωγής, οι οποίοι συνεργάζονται με άλλα Πανεπιστήμια αλλά και με εταιρείες, οι οποίες τους θέτουν ζωντανά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, πρακτικά, σε αληθινό χρόνο, οι φοιτητές μπορεί μεν να κάθονται στην Πάτρα, αλλά δίνουν λύσεις σε θέματα μελλοντικών συναδέλφων τους στην Στοκχόλμη και αλλού. Πολλά μπράβο!

Το επόμενο post θα έρθει πολύ πολύ σύντομα:)

Καληνύχτα!

*To σημερινό post είναι για τον κ. Δημήτρη Χ. που έφυγε σήμερα, έχοντας βοηθήσει όμως, πολλές γυναίκες στην Ελλάδα να χαρούν το δώρο της ζωής… Αντίο. 

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: