51-60. Για αυτους που δεν χανονται στη μεση

lost

Χάθηκα στη μέση της πρόκλησης αυτής που έβαλα στον εαυτό μου: να γράφω ένα post ανά 10 περίπου ημέρες. Είχα πολλά στο μυαλό και στα χέρια μου είναι η δικαιολογία που σκέφτηκα να γράψω. Η αλήθεια όμως είναι ότι άρχισα να σκέφτομαι αν έχει νόημα το να γράφω 5 αράδες στο “χαρτί”/macbook, αν η πρόκληση αυτή σήμαινε κάτι για μένα ή όχι. Συνεχίζοντας την πρόκληση αυτή σήμερα, λέω στον εαυτό μου πως ναι, έχασα χρόνο και ρυθμό, αλλά παραμένω εδώ, στον σκοπό και στην δέσμευση που με αγάπη δημιούργησα στον εαυτό μου. Άλλοι 10 οργανισμοί λοιπόν στον χώρο της παιδείας/μάθησης που παραμένουν πιστοί σε αυτό που πραγματικά αγαπούν με σεβασμό στους ίδιους και στους ανθρώπους που επηρρεάζουν.

51. Το Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Σκουφά, στο κέντρο της πρωτεύουσας αποτελεί έναν χώρο όπου το όραμα για την Εκπαίδευση πραγματώνεται καθημερινά. Το σχολείο του 21ου αιώνα, όπως λέει ο δάσκαλος κος Πανούσης εδώ, είναι εκείνο που έχει στο επίκεντρο τον μαθητή, που καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την επικοινωνία, τη συνεργασία, την αυτενέργεια – δεξιότητες αναγνωρισμένες παγκοσμίως. Είναι ένα σχολείο που μαθαίνει στα παιδιά πώς να σκέφτονται, πώς να αναπτύσσουν την κριτική σκέψη τους και πώς να εργάζονται συνεργατικά. Πρότυπο-Πειραματικό-Πραγματικό.

52. Την Στέλλα Πρωτονοταρίου πολλοί την θυμάστε. Ήταν η διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στην Γκράβα που είχε γίνει γνωστή πριν μερικά χρόνια που οδηγήθηκε στα ελληνικά δικαστήρια, λόγω των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών που σχεδίασε και ανέπτυξε στη συγκεκριμένη πολυπολιτισμική σχολική κοινότητα. Μερικές από αυτές ήταν, η δημιουργία βιωματικών εργαστηρίων για μαθητές και γονείς για την προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη, η εκπόνηση επιμορφωτικών σεμιναρίων για δασκάλους και γονείς σε συνεργασία του σχολείου με τον Τομέα Πρόληψης για την Α’βάθμια εκπαίδευσή του ΚΕΘΕΑ, η προώθηση της πολύγλωσσης διατύπωσης (στα ελληνικά, αλβανικά και αραβικά) για τις ενδοσχολικές ανακοινώσεις και τις τετ α τετ ενημερωτικές συναντήσεις με τους μετανάστες γονείς, η επί 5ετία διδασκαλία της αλβανικής, της ελληνικής και αραβικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές και γονείς εκτός σχολικού ωραρίου και η αντικατάσταση της καθιερωμένης πρωινής προσευχής με στίχους από το ποίημα-προσευχή του Γ. Ρίτσου«Πρωινό άστρο». Αθωώθηκε, επέστρεψε στο σχολείο και μοιράζεται μερικές από τις σκέψεις της εδώ και εδώ.

53. Η δασκάλα Άννα Παππά διατηρεί μία πολύ όμορφη ιστοσελίδα, που είναι χρήσιμη για όλους εμάς που ενδιαφερόμαστε για τα θέματα της Παιδείας. Είναι δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξε, λέει, διαθεματικά και διεπιστημονικά. Όπως λέει, “Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!” και εμείς τις ευχόμαστε Πολλή Δύναμη και Πολύ Κουράγιο!

54. Θα παινέψω λίγο το σπίτι μου. Και θα μιλήσω για καινοτομία στο χώρο της μάθησης από μία άλλη σκοπιά, την μεριά του φοιτητή ο οποίος όταν αισθάνεται ότι μπορεί, τον αφορά, έχει να κερδίσει κάτι και μπορεί να προσφέρει αφήνει οτιδήποτε άλλο και προσηλώνεται σε αυτό με αποτελέσματα πανέμορφα. Το σπίτι που θα παινέψω είναι το Οικονομικό Παν. Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και κάποιες ομάδες φοιτητών, όπως: οι Get Involved, που προσπαθούν να φέρουν πιο κοντά τους φοιτητές με τον εθελοντισμό και την Κοινωνία των πολιτών,  το TEDxAUEB που προσπαθεί να ανοίξει μυαλά στους νέους μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες ανθρώπων από διάφορους τομείς, το ThinkBiz που υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας επίσης στους νέους φοιτητές και πολλές πολλές άλλες ομάδες που μας δείχνουν πως όταν αγαπάς κάτι, σημασία έχει να κάνεις κάτι μικρό κάθε μέρα που θα αποδεικνύει την αγάπη αυτήν.

55. Και άλλοι φοιτητές που αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας και ένα υπέροχο παράδειγμα συμμετοχικής μάθησης και προσωπικής ανάπτυξης. «Ο νους με κρίση σε μέρες με κρίση» είναι ο τίτλος της Ημερίδας που διοργάνωσε το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ), με έδρα το Α.Π.Θ., οι οποίοι είναι μία ομάδα με πνεύματα εμπνευσμένα και ανήσυχα. Μπράβο!

56. Πάμε και στους φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αλίμονο αν έλειπαν:) Job Fair Athens η πρωτοβουλία τους και η πρόκληση μπροστά τους ήταν η ανεργία και η επαγγελματική αποκατάσταση. Όπως θα δείτε και εδώ, εδώ και 4 χρόνια η ομάδα πετάει.
57. Ο Νίκος Σιούτας, δρ Ψυχολογίας, ειδικός παιδαγωγός και πρώην σχολικός σύμβουλος, είχε ένα όραμα: να δημιουργήσει ένα σχολείο ανοιχτό σε ιδέες και καινοτόμες δράσεις, το οποίο θα ξεφεύγει από τις συνηθισμένες νόρμες, θα αναπτύσσει τον εθελοντισμό και θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στα παιδιά. Τελικά τα κατάφερε και το ήδη το έχει γίνει ένα από τα καλύτερα δημόσια σχολεία της Ελλάδας. Ο λόγος για το 4ο Δημ. Σχολείο Νέας Σμύρνης, το οποίο διαθέτει έναν μετεωρολογικό σταθμό ενταγμένο στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, έναν δικό του αισθητήρα καταγραφής σεισμών που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνια, έναν μεγάλο καταπράσινο κήπο στην ταράτσα όπου οι μαθητές φυτεύουν τους δικούς τους βιολογικούς λαχανόκηπους, ενώ τα παιδιά δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο για το λιοστάσι που υπάρχει στο χώρο, το ηλιακό φουρνάκι, τα σημεία για ανακύκλωση και το κατοπτρικό τηλεσκόπιο. Τον κο Σιούτα τον φιλοξένησε και το TEDxAUEB το 2014. Ψάξτε και δείτε και την ομιλία του εκεί.
58. Picture this, που λένε. Καθένας από τους νέους φοιτητές έλαβε προσωπικό email καθώς και sms μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο με το σύνδεσμο πρόσβασης στην εγγραφή του. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να συμπληρώσουν και να εκτυπώσουν ακόμα και από το σπίτι τους τα έγγραφα, τα οποία θα καταθέσουν στις γραμματείες των σχολών που πέτυχαν μειώνοντας στο ελάχιστο το χρόνο εγγραφής.Με την εγγραφή τους αποκτούν αμέσως και λογαριασμό στο που παρέχει πρόσβαση σε όλες τις φοιτητικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες (πάσο, βιβλία, μαθήματα, σημειώσεις, email@edu) και αποτελεί το εφαλτήριο για ένα άνετο, αλλά δυναμικό ξεκίνημα για το συνειδητοποιημένο φοιτητή.Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένας φιλόξενος χώρος υποδοχής των νέων φοιτητών και των συνοδών τους στην είσοδο του campus, ο οποίος θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην προετοιμασία εγγραφής, καθώς και ενημέρωση για θέματα ακαδημαϊκής φύσεως και υπηρεσιών παροχής (π.χ. σίτιση, στέγαση, αθλητισμό και ψυχαγωγία) που συνοδεύουν και διευκολύνουν τη φοιτητική τους πορεία. Πού όλα αυτά; Στο ΤΕΙ Κρήτης.
59. Η πρωτοβουλία της Microsoft «Συνεργάτες στη Μάθηση» έχει ως κύριο σκοπό την διευκόλυνση της πρόσβασης όλων στην Εκπαίδευση, ανεξαρτήτως ηλικίας, μαθησιακής εμπειρίας ή γεωγραφική θέσης, μέσω της παροχής των κατάλληλων υποδομών καθώς και των απαιτούμενων γνώσεων στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Πολλά από τα σχολεία μας είναι μέλη του παγκόσμιου δικτύου των πιο καινοτόμων σχολείων και είμαστε πολύ πολύ περήφανοι για την προσπάθειά τους.
60. Το Ευγενίδειο Ίδρυμα πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του UTech Lab,  του εργαστηρίου τεχνολογίας του δηλαδή. Ένας υπέροχος, φιλόξενος χώρος, ανοικτός σε όλους που έχει από μαθήματα ρομποτικής, μαθήματα δημιουργίας κόμικς και 3D printing, μέχρι μαθήματα δημιουργίας μουσικής σε ταμπλέτες και εργαστήρια φωτογραφίας. Δείτε το πρόγραμμα εδώ!
Επόμενο post σε πολύ λίγες ημέρες:)
Καλή μας και Γενναία Χρονιά!

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: