61-70. Οι γενναιοι

Απομακρύνομαι από κάτι, σημαίνει και πλησιάζω κάπου.  Κική Δημουλά

Με την έναρξη κάθε χρονιάς βάζουμε στόχους. Ξεκινάμε για μεγάλα ή μικρά ταξίδια και υποσχόμαστε στον εαυτό μας να κάνουμε λιγότερο ή περισσότερο από κάτι. Πέρυσι σε ένα post, μας/μου ευχήθηκα να βάλουμε περισσότερες τελείες στη ζωή μας. Να κλείσουμε περισσότερους κύκλους, να αποχαιρετίσουμε ανθρώπους και καταστάσεις που μας κρατάνε πίσω. Φέτος, η χρονιά μου και η ευχή μου είναι ακόμα πιο συγκεκριμένη: να είναι μία Γενναία, μία Θαρραλέα Χρονιά. Μια χρονιά που θα πούμε σε αυτούς που αγαπούμε τα αγαπώ μας, που θα ξεκινήσουμε για ταξίδια με άγνωστο προορισμό, που θα έχουμε το θάρρος να αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας και έτσι να αγαπήσουμε αληθινά και άλλους. Γενναιότητα λοιπόν και το θέμα αυτού του post για άλλους 10 καινοτόμους της Εκπαίδευσης που αντλούν δύναμη και δρουν με θάρρος, κινούμενοι από το φως, την ζωή και το όραμά τους.

wallpaper_brave_menu_game_by_sveencoop-d5zjoa5

61. Το Corallia το ξέρετε; Είναι η ελληνική πρωτοβουλία τεχνολογικών συνεργατικών σχηματισμών, λέει. Καταλάβατε; Εγώ, όχι τόσο. Πάμε πάλι: αποστολή του Corallia είναι να στηρίξει και να λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάπτυξη συνεκτικών, παραγωγικών και καινοτομικών οικοσυστημάτων μέσα στα οποία δραστηριοποιούνται συντονισμένα φορείς, σε συγκεκριμένους τομείς και περιφέρειες της χώρας, όπου προϋπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξαγωγικός προσανατολισμός. Ωραία, και τί σχέση έχει με την καινοτομία στον χώρο της Μάθησης/Παιδείας; Ένα από τα πράγματα που κάνουν είναι πρωτοβουλίες για την τόνωση και την προώθηση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας με σημαντικούς εταίρους και υποστηρικτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το Carpe Diem, μία εκπαιδευτική ημερίδα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με στόχο τη γνωριμία με δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, ημερίδες για φοιτητές που επιθυμούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του πανεπιστήμιου και τις δυνατότητες πρακτικής άσκησης που προσφέρουν οι επιχειρήσεις-μέλη των clusters, το Educational Trip, ένα εκπαιδευτικό ταξίδι σε διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που συνδιοργανώνεται με τους συλλόγους Ελλήνων φοιτητών των Stanford (Hell.A.S), Berkeley (Hestia), MIT (HSA of MIΤ) και Georgia Tech (Georgia Tech Hellenic Society) και πολλά άλλα. Διαβάστε τα εδώ.

62. Η Dorothy Snot είναι ένας μικρός παράδεισος για τα παιδιά και τους γονείς τους, εκεί κοντά στην Ιπποκράτους. Πρόκειται για ένα ελληνικό, μικρού μεγέθους σχολείο για πολύ μικρά παιδιά (preschool – νηπιαγωγείο), με την δική του ξεκάθαρη εκπαιδευτική φιλοσοφία βασισμένη στις αρχές της βιωματικής μάθησης μέσα από το παιχνιδι (play-based learning) & εφάμιλλο με τα καλύτερα διεθνή preschools, όπως λέει στην ιστοσελίδα του. Οι εμπνευστές του παραδείσου είναι πανέμορφοι, δραστήριοι άνθρωποι με πολλή αγάπη για αυτό που κάνουν. Και αυτό βγαίνει στο κάθε τί με το οποίο καταπιάνονται.

63. Ποιός από εσάς έχει διαβάσει ολόκληρη την μυθολογία; Ξέρω 2 άτομα μόνο και εγώ δεν είμαι ένα από αυτά. Δεν μας αδικώ βέβαια. Όντας παιδιά και όσο μεγαλώνουμε, χρειάζεται το εργαλείο/μέσο της μάθησης που χρησιμοποιείται να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον, την περιέργεια και την έμφυτη διάθεσή μας να εξερευνούμε. Θα μαλλιάσει η γλώσσα μου, θα σας κουράσω, αλλά δεν θα σταματήσω να μιλάω για τον ρόλο του παιχνιδιού τόσο στην παιδεία, όσο και στην προσωπική μας εξερεύνηση  και ανάπτυξη. Η CulturPlay είπε να συνδυάσει την τεχνολογία, το παιχνίδι και την αγάπη τους για την πολιτιστική κληρονομιά, μυθολογία και ιστορία και να φτιάξουν διαδραστικά παιχνίδια που θα μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους  σε κόσμους άλλους, παλιούς και μακρινούς. Καλή επιτυχία στην ομάδα!

64. Σε πόσα μουσεία πήγατε το 2014; Το 2013; συνολικά, τα τελευταία 5 χρόνια; Έχουμε την εντύπωση ότι είναι νεκρά, βαρετά, δαιδαλώδη, κουραστικά. Η ClioMuse είχε μια ιδέα, είχε το θάρρος να τα βάλει με αυτή την προκατάληψή μας και να ξαναζωντανέψει τα μουσεία μέσα από την βοήθεια της τεχνολογίας. Διαδραστικό περιεχόμενο, στο χέρι μας, όσο διασχίζουμε τους διαδρόμους του αγαπημένου μας μουσείου, φέρνοντας έτσι την γνώση και την μάθηση αυτή σε εμάς με έναν διαφορετικό, πιο ενδιαφέροντα τρόπο. Καλή επιτυχία, παιδιά!

65. Στα σεμινάρια με τίτλο «Από την έρευνα στη διδασκαλία» που διοργανώνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)  καθηγητές από ελληνικά πανεπιστήμια συναντώνται σε δημοτικές βιβλιοθήκες της επαρχίας με εκπαιδευτικούς μέσης εκπαίδευσης αλλά και το ευρύτερο κοινό, μιλούν για το έργο τους και την έρευνά τους και συζητούν ζητήματα της σχολικής διδακτέας ύλης που ενδεχομένως απασχολούν τους εκπαιδευτικούς. Όπως διαβάζω εδώ στόχος της πρωτοβουλίας, είναι «η προώθηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων στις ομάδες εκείνες που για διάφορους λόγους (περιφέρεια, οικονομικοί λόγοι κ.ά.) βρίσκονται σε δυσκολία προσέγγισης των δρώμενων στα μεγάλα αστικά κέντρα». Μία πολύ όμορφη πρωτοβουλία!

66. Το Παίζοντας ιδρύθηκε το 2013, με σκοπό την προαγωγή του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και τη διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στο παιχνίδι, για την κινητική, γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη καθώς και την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. Με ομιλίες, σεμινάρια, διοργάνωση παιχνιδιών και δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού έχουν ριχτεί και εκείνοι στον αγώνα με πολύ όμορφα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!

67. Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στοχεύει να βοηθήσει τα παιδιά, από τη προσχολική τους ηλικία, να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες, οι οποίοι με σεβασμό για την ατομικότητά τους θα αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στη κοινότητα που ζούν. Ο σκοπός απευθύνεται σε όλα τα  παιδιά χωρίς εξαίρεση, στις οικογένειες, στη σχολική κοινότητα, στους εκπαιδευτικούς και σε όσους ενδιαφέρονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ή σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά. Την επόμενη φορά που θα περάσω από την Κυδαθηναίων, θα περάσω μια βόλτα. Εσείς;

68. Το Μουσικό Χωριό είναι μια από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2006 από τους μουσικούς Θύμιο Ατζακά, Κώστα Μακρυγιαννάκη και Γιώργο – Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Κάνουν πολλά πράγματα, ένα από τα οποία είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικών ενοτήτων υπό τη μορφή συμβιωτικών εργαστηρίων/masterclasses ομαδικής δράσης, τα οποία συντονίζονται σε συνεργασία με Έλληνες και αλλοδαπούς καλλιτέχνες με αναγνωρισμένη δράση στο χώρο της σύγχρονης ή ιστορικής δημιουργίας και εκτέλεσης. Οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων στο σύνολο τους αποβλέπουν σε ευρείες και ουσιαστικές προσεγγίσεις της μουσικής τέχνης, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε πρωτότυπους τομείς που δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στα ελληνικά προγράμματα μουσικών σπουδών, αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους. 23 και 24 Ιανουαρίου θα είναι στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Μην τους χάσετε!!

69. Δεν ξέρω αν πάντα γίνονταν τόσα πολλά και ενδιαφέροντα στην Αθήνα, αλλά από το 2012 που γύρισα από έξω, αυτή της η βαβούρα είναι ένας από τους λόγους που την αγαπώ. Η μάθηση είναι στην ουσία της προσωπική υπόθεση. Είναι και ο σκοπός της ζωής, έτσι δεν είναι; Όσο ζούμε να μαθαίνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι, άνθρωποι με περισσότερη αγάπη για τον εαυτό μας και για την κοινότητα στην οποία ζούμε. Η μάθηση λένε πολλοί πρέπει να είναι και σε ένα μέρος της, αυτοκατευθυνόμενη. Μεγαλώσαμε λοιπόν, και έχουμε λίγο χρόνο να διαθέσουμε για αυτόν τον σκοπό. Αν πάμε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών λοιπόν και δούμε τις δραστηριότητές τους κάτω από την κατηγορία Λέξεις και Σκέψεις, και το βάλουμε την ατζέντα μας να πάμε, είμαι σίγουρη πως η επένδυση του χρόνου μας θα αξίζει 100%.

70. Τα ταξίδια αποτελούν την καλύτερη επένδυση που μπορεί κανείς να κάνει. Είναι η αφορμή και ο λόγος μας για να χαθούμε και να ξαναβρούμε τον εαυτό μας. Έτσι, 2 απόφοιτοι της ΑΣΟΕΕ ξεκίνησαν για το Afriquest. Όπως λένε, “Δεν υπάρχουν λόγια που να περιγράφουν τη χαρά που δώσαμε και πήραμε από αυτούς τους ανθρώπους. Πράγματα βασικά, όπως νερό και εκπαίδευση που εμείς θεωρούμε δεδομένα, για κάποιους δυστυχώς είναι πολυτέλεια. Θέλαμε όμως να βοηθήσουμε, και όταν θες πολύ κάτι, ο κόσμος να χαλάσει, θα το πετύχεις. Σε όλους μας υπάρχει αυτή η πλευρά του εαυτού μας. Απλά πολλές φορές με τους ρυθμούς της καθημερινότητας ξεχνιέται και μένει στην άκρη. Μέχρι να έρθει λίγο κάποιος να μας ταρακουνήσει και να μας θυμίσει ότι υπάρχει και αυτή η πλευρά του εαυτού μας που νοιάζεται για το συνάνθρωπο.” Και σε κάνει να σκέφτεσαι: πόσα χρήματα, χρόνος, δάσκαλοι και βιβλία θα χρειάζονταν για να μάθει κάποιος τα ίδια ακριβώς πράγματα; Όχι αρκετά, είναι η απάντηση. Η μάθηση είναι στον δρόμο, ή μάλλον είναι και στον δρόμο και πρέπει να εχουμε το θάρρος να την βγάλουμε εκεί.

Σας Φιλώ!

Πετρούλα

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: